Wat is jouw oorwurm?

Leuk artikel deze week in diverse regionale dagbladen over oorwurmen. Ik had er nog niet van gehoord, het is een nieuwe term voor een fenomeen dat iedereen kent: irritante melodietjes die té lang in je hoofd blijven hangen.

Heel fijn dat hier nu een woord voor is. Ik was namelijk net weer verlost van een hele hardnekkige oorwurm. Dankzij dit artikel en wat speurwerk weet ik nu ook de oorzaak en de oplossing voor een oorwurm. Ze ontstaan doordat een eenvoudige melodie gecombineerd wordt met een overwachtse wending. De hersenen proberen de wending te begrijpen, en zullen het liedje keer op keer ‘afspelen’ tot de wending. Als een plaat die blijft hangen op een kras.

De remedie? Het liedje helemaal uitzingen. Het liefst hardop. (zie het blog van wetenschapper HenkJan Honing voor meer achtergrondinfo)

Een van mijn collega’s heeft speciaal een liedje in zijn iTunes staan, om van oorwurmen af te komen. Dat werkt natuurlijk niet, dit liedje is zelf óók een oorwurm.
Andere vaak genoemde oorwurmen: De Vogeltjesdans en Heb je even voor mij?

- edit: mijn neefje Joey heeft een leuke alternatieve methode om van een oorwurm af te komen: ‘Je moet er iets vies van maken’, zegt hij. En ‘t werkt! Je vervangt simpelweg alle belangrijke woorden in je oorwurm door iets als poep, plas, kots, modder of wat je maar onsmakelijk vindt.

En wat is jouw oorwurm? En hoe is ‘t gelukt om ervan af te komen?

14 Comments »

 1. elzilla says:

  dit is de mijne:

  Ik word er eigenlijk wel blij van.

 2. Barbabas says:

  ‘t Is niet het liedje dat in mijn hoofd blijft rondzeuren, maar die clip…

 3. Barbabas says:

  Hoe dan ook, mijn oorwurm is een variant van deze (kon de exacte versie niet vinden):

 4. Barbabas says:

  Godver. Ik doe iets verkeerd. Kan mijn Google video-dinges niet toevoegen. Dan maar zo:
  http://zurevla.nl/2007/11/23/domo-vla-reclame/

  “Boe boe, Bla bla, we maken Domo vla
  Boe boe, bla bla, hopjes vanille en chocola
  Aardbeien en blanke vla
  heerlijk houdbare vla – boeoeaaah!
  De Domo, de Domo, de Domo vla
  In die makkelijke pakkennnnn hoeoeoeoe…”

 5. elzilla says:

  deze blijft ook vervelend lang hangen

 6. suuzzzz says:

  Geen idee hoe het plakken van een youtubeschermpje werkt dus ik plak de link naar mijn oorwurm waar ik ondertussen al meer dan 10 jaar dagelijks last van heb. Ik heb leren houden van mijn oorwurm, das ook een oplossing.

 7. Laurens says:

  @suuzzzz ja je mag alleen embedcodes plakken als je ‘ingelogd’ bent. Dat is blijkbaar een standaardinstelling van WordPress. Inloggen wil zeggen dat je je aanmeldt bij dit blog. Even kijken hoe dat moet hoor…

  [edit] rechtsbovenin zit een knopje ‘register‘,

 8. suuzzzz says:

  Oke ik ben nu regechistreerd dus als ik nu iets plak dan wordt het mooi? Ik doe nog een gooi met een hele goede vervangende oorwurm, speciaal voor als je je eigen wurm helemaal zat bent.

 9. Petroschka says:

  wauw ik moet jullie oorwurmen nog beluisteren maar was vooral gebiologeerd door dat het een nieuwe term is in het nederlands.
  in duitsland is het namelijk een dusdanig oud woord dat het op wikipedia “volkstuemlich” word genoemd. (heb je mij en wikipedia weer ;))
  volgens deze bron wordt het sinds de jaren 50 op de door jou beschreven manier in dland gebruikt: http://de.wiktionary.org/wiki/Ohrwurm.

 10. Laurens says:

  Há een germanisme dus? Gaaf, en dat anno 2008, waarin we omkomen in de anglisismen.

  Oh, en voor de lezers zonder Duits in ‘t pakket: [volkstümlich: populair, geliefd, volks]

 11. Denise says:

  Why tell me why van Anita Meyer

 12. [...] zou het bijna een viral noemen, ware het niet dat er een andere naam voor is… Het is een oorwurm. Dus.. mocht je dit lezen of me via Twitter, Facebook of Hyves volgen… doe het niet.. klik [...]

RSS feed for comments on this post. / TrackBack URI

Leave a Reply

‘Computer says no’ in Bos en Lommer

copyright: Infiltrate Media
copyright: Infiltrate Media

Waarom je in Amsterdam nooit een parkeervergunning een paar dagen van tevoren moet aanvragen: Details »

Iedereen liegt!

lies lies lies


Een van de interessantste lezingen die ik op PICNIC ’08 zag was ‘Secrets & Lies’ van antropologe Genevieve Bell. Over de functie van leugens in ons leven (6 to 200 per dag!) en impact van al die onwaarheden op ons digitale leven. Details »

De ideale todo-lijst

Wunderlist is mijn ideale todo list

Als er ‘ideale todo-list app zoeken’ in je to-dolijstje staat, dan is er iets mis. Ik gebruikte tot vorige week Remember The Milk om al mijn todo’s in te verzamelen. Maar niet van harte, eigenlijk alleen voor hele grote dingen. Kleine taakjes zette ik er niet in. En als iets opschoof dan paste ik de datum niet meer aan. Kortom, het einde van je todo-systeem is in zicht. Zoiets werkt alleen als je het goed gebruikt, en niet een beetje. Ik ben helemaal geen Getting Things Done-fetishist, maar ik wil wel íets van een systeem hebben. Details »

The Wire is de toekomst

Ik ben een junk! Ik heb de afgelopen twee weken het eerste seizoen van de tv-serie The Wire gekeken. Nu wil ik geen gewone tv meer, ik wil nog maar één ding: seizoen 2. Details »

Wat is jouw oorwurm?

Leuk artikel deze week in diverse regionale dagbladen over oorwurmen. Ik had er nog niet van gehoord, het is een nieuwe term voor een fenomeen dat iedereen kent: irritante melodietjes die té lang in je hoofd blijven hangen. Details »

De schaatsschwalbe van Wüst

Was de diskwalificatie van Renate Groenewold op het NK allround 2008 terecht? Ik denk het niet. Steker nog: ik vind dat Wüst gediskwalificeerd zou moeten worden, voor ‘t maken van een Schwalbe. Details »

Op zoek naar een audio-indexatietool

Bij de VPRO zoeken we een manier om radio-uitzendingen doorzoekbaar te maken. Audio-indexatie voor gesproken woord dus. Het lijkt ons vooral leuk om de maratoninterviews te kunnen doorzoeken. Hieronder het resultaat van een uurtje zoeken. Het blijkt best lastig iets te vinden. De meeste hits gaan over indexatie van muziek. Als je iets tegenkomt over ‘spoken word’, dan is ‘t bijna altijd voor de engelse taal. Details »